Een gesprek met de auteur

  • -Waarom schreef je dit boek?
  • Ah, ik schrijf al mijn hele leven, maar ik vond nu de tijd om een aantal teksten af te werken. ‘De Stier’ is de anekdotische kroniek van een West-Vlaamse familie, maar het kon zich even goed afspelen in een andere provincie. Het verhaal situeert zich in de vorige eeuw, maar de intermenselijke problemen zijn universeel en van alle tijden.
  • Ik hou nogal van een verhaal, verteld vanuit het perspectief van verschillende personages. Dat geeft een genuanceerder beeld van de hoofdpersonages dan wanneer je die zelf als enige aan het woord laat.

  • -De roman is nagal expliciet in zijn taalgebruik en in de gebeurtenissen die erin beschreven staan.
  • Wat het expliciet taalgebruik betreft, wie de de Nederlandstalige én de wereldliteratuur een beetje volgt, zal niet versteld staan. Na Wolkers, Geeraerts, Pfeijffer en vele anderen zal niemand nog verbaasd staan van wat men vroeger als ‘aanstootgevende’ woorden omschreef. Alleen puriteinen vallen daarover.
  • Wat de gebeurtenissen betreft, de roman gaat weliswaar over fictieve personages, maar niets van wat zij doen of meemaken is niet in de werkelijkheid gebeurd en zelfs honderd keer meer, langer en harder.
  • Wie daarover gechoqueerd is, heeft onder een stolp geleefd.

- Toch is de roman gesitueerd in een ietwat archaïsche setting: een patriarchale herenboer op de buiten.
Ja, maar het is ook de ondergang, het failliet van die patriarchale maatschappij, niets verloopt zoals de patriarch gehoopt had, zijn kinderen sterven, ze zijn gay of zwaar autistisch. De vrouwen zijn de enige die aan de klassieke normen van ‘normaliteit’ voldoen, de mannen zeker niet!

-Ook pedofilie komt ruim aan bod.
Ik hoef niet te vertellen dat dit in de kerk een kolossaal probleem was en is. Het aantal processen, aanklachten en veroordelingen is niet meer te tellen. Dat een instituut als de kerk vandaag nog überhaupt de lef heeft om morele uitspraken te doen is onwaarschijnlijk en getuigt van verregaande schaamteloosheid. De hele geschiedenis van de Kerk van Rome is trouwens één grote aaneenschakeling van moord, uitbuiting, broodroof, seksueel misbruik, machtsmisbruik, schaamteloze verrijking, volkerenmoord en ga zo maar door. Het aantal slachtoffers van de kerk loopt in de miljoenen.

-en wat met die hormonenhandel
Dat is een schitterend voorbeeld van de gewetenloosheid van de markt en de laksheid van de overheid. Men weet al zeer lang dat het gebruik ervan schadelijk is voor de volksgezondheid, net als het ongelimiteerde gebruik van antibiotica in de veeteelt. Toch voelen veel veeboeren zich niet geremd om die producten te gebruiken. Winstbejag boven volksgezondheid. Ik vermeld dan nog niet de criminele organisaties die die producten produceren en toeleveren.

Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Een gesprek met de auteur

‘De Stier’ verschijnt binnenkort!

Een gesprek met de auteur